راهنمای خرید ماوس

چگونه یک ماوس مناسب خریداری کنیم؟

انتخاب بهترین ماوس مناسب برای هر فرد می‌تواند کار سختی باشد و اکثر افراد ماوس‌های ساده و ارزان قیمت را انتخاب می‌کنند. اما ماوس مهم‌ترین وسیله برای کار با کامپیوتر است و نیاز است که هر کس بهترین ماوس را با توجه به شرایط و احتیاجات خود تهیه کند. داشتن یک ماوس خوب می‌تواند سرعت و دقت فعالیت شما را افزایش دهد. انتخاب یک ماوس بد می‌تواند موجب کشش در مچ دست و خستگی بسیار در انگشتان شود. اگر از افرادی هستید که زیاد از ماوس استفاده می‌کنند، احتمالاً گاهی اوقات مچ دست و انگشتانتان درد می‌گیرد. بخشی از این امر به استفاده نکردن صحیح از این وسیله مربوط است و بخشی از آن هم به عدم انتخاب یک ماوس راحت و مناسب مربوط می‌شود. علاوه بر این، ماوس خوب در بازی‌های کامپیوتری و داشتن بهترین ماوس برای طراحی و کار با نرم‌افزارهای گرافیکی نقشی اساسی دارد. در این راهنما با 7 معیار که می‌تواند در تهیه بهترین ماوس به شما کمک کند آشنا می‌شوید.

انتخاب بین ماوس باسیم و یا بی‌سیم، اولین سؤالی که در رابطه با خرید ماوس ممکن است به ذهنتان برسد. این‌که آیا شما باید یک ماوس بی‌سیم بخرید یا نه، یک تصمیم شخصی است. با استفاده از ماوس بی‌سیم، از دردسر درگیری باسیم ماوس خلاص می‌شوید، اما در مقابل باید ریسک خالی شدن باتری ماوس در زمانی نامناسب را به جان بخرید. یکی از نکاتی که در مورد خرید ماوس بی‌سیم باید مدنظر قرار داد این است که به میزان مصرف باتری ماوس دقت شود.

با استفاده از ماوس سیمی، دیگر لازم نیست نگران گم‌شدن گیرنده یا اتمام باتری باشید زیرا دستگاه برق مورد نیازش را از درگاه USB کامپیوتر یا لپ‌تاپ شما دریافت می‌کند. با این وجود، نقطه ضعفش این است که شما به رایانه خود متصل هستید و فقط به اندازه طول سیم ماوس می‌توانید جابه‌جا شوید.

استفاده از ماوس‌های باسیم برای کامپیوترهای رومیزی و ماوس‌های بی‌سیم برای لپ‌تاپ بیشتر رایج است. اما باید توجه داشت که یک ماوس بی‌سیم لزوماً قابلیت بیشتری نسبت به ماوس‌های باسیم ندارد. در ادامه به بررسی مزایا و معایب این دو می‌پردازیم.

مزایا و معایب

ماوس‌های باسیم نکات مثبت بسیار زیادی نسبت به ماوس‌های بی‌سیم‌دارند، نداشتن باتری و ترانسمیتر، این ماوس‌ها را به ماوس‌های سبک‌تری تبدیل می‌کند که کاربری آن‌ها را ساده‌تر می‌کند. همچنین به دلیل وجود سیم می‌توانید بدون نگرانی از میزان شارژ باتری یا سرعت واکنش دهی ماوس و یا قدرت ارتباط بین ماوس و کامپیوتر به سادگی آن را به کامپیوتر خود متصل و از آن استفاده کنید.

همه عوامل را در نظر داشته باشید. ماوس‌های باسیم همیشه بهترین انتخاب نیستند. به‌عنوان مثال برای کسانی که ماوس را همراه خود جابه‌جا می‌کنند سیم می‌تواند دردسر بزرگی باشد. همچنین محدودیت حرکتی که ماوس‌های باسیم ایجاد می‌کند بزرگ‌ترین مشکل این ماوس‌ها محسوب می‌شود.

برای کسانی که با لپ‌تاپ کار می‌کنند استفاده از ماوس بی‌سیم می‌تواند گزینه مناسب‌تری می‌باشد، زیرا وجود سیم در ماوس‌های سیمی جابجایی آن را مشکل کرده و هنگام کار کردن با لپ‌تاپ سیم آن دست و پاگیر می‌باشد.

اگر به‌طور حرفه‌ای اهل بازی‌های کامپیوتری هستید، استفاده از ماوس بی‌سیم می‌تواند برای شما مشکلاتی را در پیش داشته باشد. عمده مشکل ماوس‌های بی‌سیم در مقابل ماوس‌های سیمی برای گیمرهای حرفه‌ای، کند تر بودن سرعت واکنش ماوس نسبت با رقیب سیم‌دار می‌باشد. زمان تأخیر در ماوس‌های بی‌سیم باعث شده این ماوس‌ها برای استفاده در بازی‌های شوتر مناسب نباشند و همان‌طور که می‌دانید، تمام ماوس‌های گیمینگ باسیم هستند. پس در نتیجه اگر طراح گرافیک یا گیمر هستید، به فکر خرید ماوس‌های بی‌سیم نباشید.

ابعاد و وزن ماوس یکی از پارامترهایی است که اغلب افراد هنگام تهیه ماوس به آن توجه می‌کنند. معمولاً افراد ابعاد ماوس را متناسب با اندازه دست خود انتخاب می‌کنند. اما اندازه دست به تنهایی نمی‌تواند معیاری برای انتخاب ابعاد ماوس باشد، زیرا ممکن است کسی که دستان کوچکی دارد اما با ماوس‌های بزرگ‌تر راحت‌تر باشد یا کسی که دستان بزرگ‌تری دارد کار با ماوس‌های کوچک‌تر را ترجیح دهد و این قضیه کاملاً سلیقه‌ای و شخصی است. در حالت کلی توصیه ما این است که برای کارهای انجام حرفه‌ای حتی‌المقدور از ماوس با ابعاد کوچک دوری کنید، زیرا اندازه کوچک ماوس‌ کنترل آن‌ را سخت می‌کند و در نتیجه دقت شما را در انجام کار را پایین‌ می‌آورد. اما اگر نمی‌خواهید کار حرفه‌ای با ماوس خود انجام دهید می‌توانید ماوسی با اندازه دلخواه خود انتخاب کنید.

همیشه در مبحث خرید ماوس توجه ما به ابعاد ماوس است و از پارامتر مهمی به نام وزن غافل می‌مانیم! متوسط وزن یک ماوس باسیم بین ۹۰ تا ۱۰۰ گرم است. اما زمانی که سمت ماوس‌های حرفه‌ای‌تر بروید، این عدد تغییر خواهد کرد. به‌عنوان مثال ماوس‌های بی‌سیم به‌صورت متوسط سنگین‌تر از ماوس‌های باسیم هستند، که دلیل این امر، اضافه شدن باتری به ماوس است.

طراحی و آرگونومی ماوس

طراحی ماوس نیز به اندازه حجم و وزن آن اهمیت دارد. اگر تمام روز پشت کامپیوتر هستید لازم است ماوسی را تهیه کنید که در دست راحت باشد. ماوس‌ها در طراحی‌های مختلفی از ماوس‌های ساده گرفته تا ماوس‌هایی با اشکال عجیب و غریب در بازار موجودند که می‌توانید از بین آن‌ها راحت‌ترین ماوس را برای خود انتخاب کنید.

بیشتر افراد ارگونومی را با طراحی اشتباه می‌گیرند. ممکن است یک ماوس ارگونومیک و بسیار هم راحت باشد، اما می‌تواند ماوسی بسیار بدقیافه باشد. انتخاب ماوس بر اساس طرح ظاهری امری کاملاً سلیقه‌ای است و هر شخص علایق و سلیقه خود را دارد.

چپ‌دست هستید یا راست‌دست؟

بسیاری از افراد چپ‌دست هستند که هنگام کار کردن با کامپیوتر ماوس را با دست راست خود می‌گیرند! اما اگر شما چپ‌دست هستید و با دست چپ با ماوس کار می‌کنید باید به این نکته توجه کنید که ماوسی متناسب با وضعیت خود انتخاب کنید. بعضی از سازندگان لوازم جانبی ماوس‌هایی با ارگونومی مناسب برای افراد چپ‌دست تولید می‌کنند، اما گاهی ممکن است یافتن چنین ماوسی در بازار دشوار باشد. چپ‌دست‌ها درصورتی‌که نتوانند ماوس مخصوص افراد چپ‌دست را پیدا کنند، باید از ماوس‌هایی با طراحی متقارن تهیه کنند. این ماوس‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که قابلیت استفاده با هر دو دست را دارا می‌باشند.

گرفتن ماوس با انگشت‌ها یا کف دست؟

گرفتن ماوس با انگشتان به کاربر این امکان را می‌دهد تا دست خود را مانند چنگال شکل دهد و ماوس را به کف دست خود بچسباند. در این حالت، ماوس ثابت می‌ماند و به‌طور کامل با انگشتان دست کاربر کنترل می‌شود. در این حالت ماوس با کف دست کاربر گره خورده تا هنگام بلند کردن ماوس پایداری خود را حفظ کند. برای این منظور یک ماوس با بدنه‌ بلند و انحنای زیاد می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.

گرفتن ماوس با انگشتان مورد پسند کسانی است که می‌خواهند در بازی حرکات سریعی داشته باشند. این حرکت به کاربر اجازه می‌دهد ماوس را به سادگی جابجا کند و با انگشت‌های خود حرکات سریع و ظریفی را انجام دهند. به همین دلیل، گرفتن ماوس با انگشتان دست باعث بهبود در سرعت کلیک کردن خواهد شد.

کسانی که با کف دست ماوس را می‌گیرند، تمام دست را روی ماوس قرار می‌دهند. کاربر با فشردن انگشت شست و انتهای کف دست برای تولید فشار، سعی می‌کند تا کنترل کامل ماوس را در دست بگیرد. هنگامی که تمام انگشت به حرکت در می‌آید، دکمه‌ کلیک به سادگی فشرده می‌شود و مانند گرفتن ماوس با انگشتان نیازی به فشردن نوک انگشت نیست. برای این منظور یک ماوس با انحنای اندک، مناسب است که در آن سطح کف دست با بدنه‌ ماوس یکی شود.

شیوه در دست گرفتن ماوس در هر حالت مزایا و معایب خود را دارد. مزایای گرفتن ماوس با کف دست این است که کاربر تسلط بیشتری بر کنترل حرکت ماوس دارد، زیرا در این حالت ماوس را با مچ دست به حرکت در می‌آورد. همچنین از مزایای این حالت، وارد نشدن فشار زیاد بر مچ دست یا ساعد است. اما در این روش امکان دارد سرعت حرکات کاربر کند شود زیرا کنترل ماوس بیشتر با مچ و ساعد است تا با انگشتان.

DPI به معنای نقطه بر اینچ (Dot Per Inches) است. برای درک بهتر این مفهوم فرض کنید که DPI یک ماوس 1000 باشد و شما ماوس خود را یک اینچ حرکت دهید، نشانگر 1000 نقطه یا پیکسل (کوچک‌ترین جزء ساختاری یک تصویر را Pixel  می‌گویند.) بر روی صفحه‌نمایش حرکت خواهد کرد. هرچه DPI ماوس بالاتر باشد، حساس‌تر است؛ به این معنا که کوچک‌ترین حرکت موجب می‌شود تا نشانگر ماوس به میزان زیادی در صفحه‌نمایش حرکت کند.

ماوس‌های معمولی و ارزان قیمت معمولاً دارای DPI ثابتی بوده و فاقد دکمه تنظیم DPI می‌باشند. DPI این نوع از ماوس‌ها معمولاً 1000 می‌باشد. تقریباً اکثر ماوس‌های میان رده موجود در بازار، با DPI 1000 تا 1600 به فروش می‌رسند و در این میان، ماوس‌های گیمینگ معمولاً دارای DPI 4000 یا بالاتر هستند که گیمر می‌تواند توسط کلیدی که روی ماوس تعبیه شده، دقت آن را کم یا زیاد کند. DPI ماوس را می‌توان یکی از فاکتورهای مهم در بازاریابی و فروش ماوس‌های گیمینگ دانست.

DPI بالاتر، همیشه بهتر نیست. در بسیاری مواقع ما نمی‌خواهیم با یک حرکت کوچک ماوس، نشانگر مقدار بسیار زیادی در صفحه‌نمایش حرکت کند. از طرف دیگر، اگر ماوس از DPI بالایی برخوردار باشد، نشانگر شما قادر به پاسخگویی به هر حرکت کوچکی در صفحه‌نمایش خواهد بود و در نتیجه، می‌توانید با دقت بیشتری به محتوای صفحه‌نمایش اشاره کنید.

گیمرها، طراحان و گرافیست‌ها از طرفداران ماوس با DPI بالا هستند. تنظیم DPI با تنظیم حساسیت معمولی ماوس، دو موضوع متفاوت هستند. DPI به یک قابلیت سخت‌افزاری ماوس اشاره دارد درحالی‌که تنظیم حساسیت، فقط اعمال یک سری تنظیمات نرم‌افزاری است. به‌عنوان مثال، یک ماوس بسیار ارزان با DPI پایین را در نظر بگیرید، در این ماوس، حساسیت را افزایش دهید، هنگامی که حرکت می‌کنید، نشانگر در اطراف هدف حرکت می‌کند و نمی‌توانید دقیقاً روی آن چه که مدنظر شماست کلیک کنید. بنابراین ماوس شما نمی‌تواند حرکات کوچک را تشخیص دهد. سیستم‌عامل فقط جابه‌جایی مکان‌نما را دورتر کرده و حرکت را به‌درستی تشخیص نمی‌دهد.

ماوس با DPI بالا، توسط اعمال حساسیت پایین‌تر، می‌تواند تنظیم شود؛ به این ترتیب، زمانی که ماوس را حرکت می‌دهید، نشانگر در سراسر صفحه‌نمایش حرکت نمی‌کند اما آنچه می‌بینید، یک حرکت صحیح است.

اگر مانیتور شما وضوح بالایی دارد، ماوس‌های با DPI بالا مناسب هستند. برای مثال اگر صفحه مانیتور شما 1366×768 باشد، لزوماً نیازی به DPI بالا نیست. اما اگر در یک مانیتور با رزولوشن 3840×2160 یک بازی باکیفیت 4K را اجرا می‌کنید، DPI بالاتر به شما امکان حرکت راحت‌تر نشانگر بر روی صفحه‌نمایش را خواهد داد.

برای خرید یک ماوس اجازه ندهید که دقت DPI بالا شما را فریب دهد. به‌طور معمول برای کارهای روزمره ماوس شما به چنین ردیابی دقیقی احتیاج ندارد و یک ماوس نوری (اپتیکال)  با DPI 1000 یا 1200 کاملاً خوب خواهد بود. در برخی موارد دقت بسیار بالا و بیش از حد ماوس می‌تواند آزار‌دهنده باشد، اما با این وجود گیمرها و طراحان گرافیک اغلب از حساسیت اضافی استقبال می‌کنند.

ماوس‌ها برای درک فرمان حرکتی از فناوری‌های مختلفی استفاده می‌کنند که رایج‌ترین آن‌ها نوری (Optical) و لیزری (Laser) هستند. ماوس نوری و لیزری هر دو به‌وفور در بازار یافت می‌شوند. البته گاهی اوقات از برخی ماوس‌های نوری به اشتباه ماوس لیزری نام برده می‌شود، درصورتی‌که ماوس لیزری با ماوس نوری متفاوت است. البته بهتر است این نکته را یادآور شویم که ماوس نوری و لیزری هر دو توسط درگاه USB به رایانه متصل می‌گردند و در هر دو حالت نیز این ماوس‌ها می‌تواند بی‌سیم یا سیم‌دار باشد. پس اگر ماوسی بی‌سیم باشد دلیل بر لیزری یا نوری بودن آن نیست و همچنین لزومی ندارد یک ماوس لیزری، بی‌سیم باشد.

ماوس‌ها برای تعیین جهت حرکت روی سطح از یک دوربین کوچک کمک می‌گیرند. این دوربین تصویری از صفحه زیرین موس را تهیه و پس از حرکت، تصویر جدید را با تصویر قبلی مقایسه نموده و به این ترتیب جهت حرکت را مشخص و نشانگر ماوس را در همان جهت حرکت می‌دهد. یکی از مشکلاتی که برای تهیه تصاویر در چنین شرایطی رخ می‌دهد این است که صفحه زیر ماوس، تاریک است و برای رفع این مشکل باید از یک منبع نور برای روشن نمودن آن کمک گرفت. این نور می‌تواند به دو روش تأمین شود، که هریک از این روش‌ها موجب می‌شود تا نوع ماوس شما تغییر نماید. به‌عبارت‌دیگر چنان چه نور توسط یک چراغ LED تأمین گردد، ماوس نوری و چنان چه از لیزر برای روشنایی زیر آن استفاده شود، ماوس لیزری می‌باشد.

تشخیص نوری یا لیزری بودن ماوس

چطور باید تشخیص داد که ماوس لیزری است یا نوری؟ پاسخ این پرسش ساده است. اگر توجه کرده باشید در بسیاری از ماوس‌های امروزی، یک نور قرمز از زیر ماوس قابل مشاهده است. این نور، حاصل یک چراغ LED کوچک است که زیر آن قرار گرفته است. به چنین ماوسی، نوری یا اپتیکال گفته می‌شود. ماوس‌های لیزری برخلاف باور بسیاری از کاربران، مرئی نیستند؛ به‌عبارت‌دیگر شما با نگاه کردن به زیر یک ماوس لیزری، نوری مشاهده نمی‌کنید چرا که ماوس لیزری از اشعه مادون قرمز استفاده می‌کند که با چشم انسان قابل مشاهده نیست.

نقاط قوت: ارزان بودن هزینه تولید، حساسیت کمتر نسبت به آسیب‌دیدگی، حرکت راحت‌تر روی صفحات بزرگ به دلیل دقت پایین DPI و طول عمر طولانی لامپ LED مورد استفاده

نقاط ضعف: دقت کمتر، برخوردار نبودن از کارکرد صحیح روی صفحات خیلی روشن یا خیلی تیره، ناتوانی در حرکت‌های بسیار ریز و دقیق به دلیل دقت پایین  DPI

نقاط قوت: دقت بسیار بالا، قابلیت تشخیص حرکت روی بسیاری از صفحات و حرکت بسیار روان و دقیق به دلیل رزولوشن بسیار زیاد لیزر

نقاط ضعف: گران قیمت، اشکال در تشخیص حرکت روی سطوح شیشه‌ای شفاف، آسیب‌پذیری بیشتر و طول عمر کمتر نسبت به لامپ‌های LED

امروزه فناوری‌های‌ جدیدی مانند BlueTrack در برخی مدل‌ها به‌کاربرده می‌شود که برخی از نقاط ضعف ماوس‌های پیشین را رفع کرده است. همچنین برخی تولیدکنندگان ماوس‌هایی را طراحی نموده که به‌راحتی روی سطوح شیشه‌ای حرکت می‌کند و می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

فناوری بلوترک (BlueTrack) که توسط مایکروسافت معرفی شد، از یک معماری پیشرفته اپتیکال استفاده می‌کند. حس‌گر ماوس نسبت به ماوس‌های اپتیکال نور وسیع‌تری در قسمت‌های تحتانی ماوس ایجاد می‌کند. این نور به موس کمک می‌کند تا سطح بیشتری را پوشش دهد و بر روی تقریباً هر نوع سطحی کار کند، چیزی که حتی برای ماوس‌های لیزری هم امکان‌پذیر نبوده است. نور ماوس‌های مجهز به بلوترک به رنگ آبی است.

اگر قصد دارید حرکت‌های بسیار ریز و دقیقی را با استفاده از ماوس انجام دهید، مطمئناً یک ماوس لیزری برای شما بهترین انتخاب است. اما اگر به دنبال یک ماوس برای انجام کارهای روزمره هستید، از ماوس نوری استفاده کنید؛ زیرا علاوه بر طول عمر بیشتر، قیمت ارزان‌تری هم دارد.

نوع و تعداد دکمه‌های ماوس می‌تواند گزینه قابل تأملی برای انتخاب یک ماوس باشد. شرایطی را در نظر بگیرید که کاربر مجبور است شب‌ها تا دیروقت در یک اتاق با کامپیوتر خود کار کند و هم‌زمان شخص دیگری در این اتاق در حال استراحت است؛ در این حالت صدای کلیک ماوس می‌تواند آرامش فردی را که در حال استراحت است بر هم بزند. در چنین شرایطی استفاده از ماوس با کلیدهای Silent یا کم سر و صدا می‌تواند انتخاب مناسبی برای فرد باشد. کاربرانی هم هستند  که می‌خواهند هنگام بازی کلیک دکمه‌های ماوس را کاملاً زیر انگشتان خود حس کنند و صدای کلیک آن را بشنوند، در این حالت باید از یک ماوس با کلیدهای رایج استفاده کنند.

در انتخاب ماوس علاوه بر این‌که چه نوع دکمه‌ای به کار شما می‌آید، باید به این‌که چه تعداد دکمه می‌خواهید نیز فکر کنید، زیرا ممکن است که سه دکمه راست و چپ و وسط برای شما کافی باشد یا دکمه‌های بیشتری برای انجام کارهای مختلف لازم داشته باشید. برخی از ماوس‌ها دکمه‌ای مجزا برای تنظیم DPI ماوس دارند. معمولاً ماوس‌هایی که قابلیت تنظیم DPI دارند نسبت به ماوس‌ها با DPI ثابت دارای قیمت بالاتری هستند.

داشتن قابلیت‌ها و دکمه‌های زیاد ویژگی فوق‌العاده‌ای است، به شرطی که نرم‌افزار مؤثری وجود داشته باشد که با آن بتوان این قابلیت‌ها را تنظیم کرد. با توجه به اینکه نرم‌افزار ویژگی فیزیکی یک ماوس نیست، معمولاً به‌عنوان معیاری برای انتخاب آن در نظر گرفته نمی‌شود. بعضی از شرکت‌های سازنده ماوس با ارائه نرم‌افزاری ویژه ماوس  قابلیت‌ها و تنظیمات فراوانی برای عملکرد دکمه‌ها و تنظیمات جزئی ماوس در اختیار شما قرار می‌دهند. برای استفاده‌های ساده و روزانه از ماوس نیازی به پشتیبانی نرم‌افزاری آن نخواهید داشت، اما برای کارهای دقیق و حرفه‌ای‌تر، قطعاً به آن نیاز پیدا خواهید کرد.

اگر از ماوسی با کلیدهای جانبی استفاده می‌کنید و شرکت سازنده برای ماوس شما نرم‌افزاری ارائه نداده است، می‌توانید از نرم‌افزار X-Mouse Button Control استفاده کنید. با استفاده از برنامه X-Mouse Button Control می‌توان عملکرد موس را برای هر یک از نرم‌افزارهای مورد نظر تغییر داد تا اینکه موس در هر نرم‌افزار دارای عملکردی متفاوت باشد.

تصویری از محیط نرم افزار X-Mouse Button Control

در ادامه اگر قصد خرید یک ماوس گیمینگ را دارید، می‌توانید راهنمای خرید یک ماوس گیمینگ را مطالعه نمایید. همچنین اگر به دنبال کیبوردی مناسب نیز برای کامپیوتر خود هستید توصیه می‌کنیم تا مقاله راهنمای خرید کیبورد را از دست ندهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *